"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2009. augusztus 17., hétfő

Parasztvakítás felső fokon! - Böngészőháborúk

Nos nem is tudom, hogy hol kezdjem...

..talán ott, hogy az Interneten bolyongva, vagy különböző szakértőket hallgatva aztán tényleg nem tudja az egyszeri ember, hogy ki állít igazat. Bevallom, néha még engem, (Aki értek hozzá) is zavarba hoznak az állításaikkal, ugyanis meglehetősen hangzatos, és hihetőnek tűnő érvekkel szeretik azt alátámasztani. És mint ilyen, könnyen elkezd kételkedni az ember: Mi van ha én tévedek? (Ugyebár ez csak azzal fordulhat elő, aki van olyan intelligens, és nyitott, hogy nem hiszi magát tévedhetetlennek, és hajlandó folyamatosan tanulni, fejlődni)

Történt ugyanis, hogy egy cikket olvasva elkezdtem kételkedni abban, amiről meglehetősen sok keserves tapasztalat után vagyok meggyőződve! (Ez így máris érdekes.) Meggyőződésem, hogy az Internet Explorer 6 igencsak elavult szoftver, de még mindig jobb, és használhatóbb, mint az IE 7, vagy akár az IE 8. Sajnos azokon a gépeken, amiken ez utóbbiakat láttam böngészőként működni, meglehetősen kellemetlen tapasztalataim voltak, mind a sebesség, mind a megbízhatóság, és komfortérzet területén. Példának okáért ha böngészek a neten, akkor nem a böngészővel szeretnék foglalkozni, és a Hülye kérdéseivel, hanem az adott oldal tartalmával.


Természetesen a saját gépeimen ezzel nincs is gond, az egyiken (A Főgép) Linux fut, a másikra pediglen a Firefox legújabb, legfrissebb verzióját toltam fel. (Firefox 3.5) Ezek 1-2 igen hasznos Plugin segítségével olyan komfortot nyújtanak Böngészés közben, ami a 21. században már elvárható egy böngészőtől!

Jómagam alig találkozom olyan emberrel, aki még IE-t használ, a legtöbbjük Firefoxot, esetleg Operát.

Miközben Weblapokat is készítgetek, és ismerőseim is készítgetik, meglehetősen sok böngészős problémát ismerünk. Persze nem ez a fő profilunk, tehát nem vagyunk a szakma nagymesterei, de nem is számítunk teljesen kezdőnek sem. Nyílt titok, hogy azt a szabványt, amit a Microsoft vezetett be a weblapok készítésénél, és mára igen elterjedté vált, azt pont ők tartják be a legkevésbé, és böngészőiken nem is jelennek meg hibátlanul. Ez egyébként végiggondolva inkább siralmas, mint nevetséges, de igencsak megnehezíti a Webfejlesztők életét.

A Mai kor igényei igencsak eljártak már az IE 6-os verziója felett, de még mindig ez a legelterjedtebb böngésző, (Ez statisztikai állítás, bár én ezt nem annyira hiszem el.) holott a mai Weblapok megjelenítéséhez, és az új szabványok kiszolgálásához igen kevés a tudása. Egyszerűen eljárt felette az idő.

Egy most olvasott cikk szerint azonban a Webfejlesztők életét igencsak megkeseríti, hogy a felhasználók jelentős százaléka nem hajlandó váltani, és amíg a Windows XP és Windows 2000 rendszert használják, ez nem akar változni. Nem csodálom, az hogy ehhez a két rendszerhez adott, teljesen integrált - el nem távolítható böngésző, ami telepítés után a rendelkezésünkre is áll, nem kell külön telepíteni, és ezeken a rendszereken legalábbis stabilabban működik, könnyebben használható, mint frissített változatai, nem akar "kihalni".

Ha a frissített változatai úgy működnének, ahogyan az elvárható, és nem keserítenék meg a felhasználók életét különböző marhaságaikkal, valószínűleg már régen megváltak volna tőle. Vagy ha a "Drága" Microsoft nem hangoztatná folyamatosan, hogy ők a legjobbak, és csak az ő szoftvereikben lehet megbízni, mást ne használj, mert ráfázol, és hasonlók, akkor sokkal több ember váltana át az igencsak jobban használható Firefox, vagy Opera böngészőkre! Amiben ugyebár így nem bíznak meg, ráadásnak külön kell telepíteni a rendszer után. A frissebb IE verziókról meg vagy tudják, hogy milyen vagy hallották. Így marad a 6-os verzió.

Ez ám a Róka fogta csuka!

Az említett Cikk (Klikk IDE) igencsak verdesi ki nálam a biztosítékot, mert a meglehetősen használhatatlan, komforttalan IE 7-et, és 8-at ajánlgatja, vagy esetleg a Firefox, Opera használatát is megemlíti.

Külön élményszámba megy, hogy egy olyan oldalt is bemutat, ami az IE 6 száműzését tűzte ki céljául, állítólag a fejlődés érdekében. Egy mozgalom, a "haladás szellemében"!


Nos ez az állítólag fejlesztéseket támogató oldal, ami mögött komoly fejlesztői csoportok állanak, IE6-on jelent meg a legkevésbé problémásan! Ez pedig már önmagában vicc!!!

Firefox 3.5 alatt az első alkalom után nem volt hajlandó többet megjelenni, E7-en egyáltalán!
Kíváncsian várom ismerőseim, vagy bárki visszajelzését, hogy IE8 alatt hogyan viselkedik.

Az első alkalommal megjelent, majd az egyik al-oldalra kívántam navigálni, de többet az oldal semelyik lapja nem jelent meg. A böngésző újraindítása után a jelenség megismétlődött. 1-szer megjelenik, majd többet sem! :D Megkíséreltem az ott szemléltetett kódbemutatót megjeleníteni, merő kíváncsiságból, de semmi eredmény. Végtelen töltögetés, mindenféle eredmény nélkül. (Most, hogy ezt állítom, és a Bejegyzés vége felé közelítünk, a Firefox végre megjelenített egy oldalt. :D Csak hogy rám cáfolhasson. Természetesen más oldalakat kipróbáltam, és azok igen gyorsan betöltöttek. Az IE7 még mindig eredmény nélkül birkózik a feladattal, majd idő-túllép. Frissítés után birkózik, majd időt-túllép... folyamatosan.)

Ráadásnak igencsak gyanús a közölt adat is, mely szerint:

"még mindig az Internet Explorer 6 a leggyakrabban használt böngésző. Az összes (otthoni és vállalati) felhasználók 27,2 százaléka veszi igénybe az igencsak koros böngésző szolgáltatásait, amelynek támogatásáról már számos népszerű, sokat látogatott portál lemondott. A második helyen az Internet Explorer 7 található a maga 23,1 százalékával, míg a Firefox 3.0 16,2 százalékkal kapaszkodik."
Egyáltalán nem ilyen arányokkal találkozom! És egy kis valódi adat, hogy alá is támasszam valamivel a dolgot. -----> Az 1 Milliárdodik + x letöltés azóta is Klikk ide!

Na én most eldöntöttem. Eddig is a Firefoxot ajánlottam, és telepítettem a Kuncsaftjaimnak, de most a Cikk megírása után a támogatói link is kikerül!

Még egy kis ízelítő a Böngészőháborúkról: EU: nem elég az Internet Explorer eltávolítása (A Cikkhez Klikk IDE!)

"Az Európai Bizottság gyorsan válaszolt a Microsoft lépésére: az Internet Explorer eltávolítása önmagában nem ad választási lehetőséget a felhasználóknak, így szükség van a kínálat feltüntetésére az operációs rendszerben."


Tehát nem elég, hogy az Internet Explorer eltávolítható lesz az új rendszerükből, ( Windows 7 ) hanem annak tartalmaznia kell majd az alternatív választható böngészőket is!

Tudod mit? Ha még nem használod töltsd le most!

Még a végén hivatalosan is megállapítják, hogy nem csak a Microsoft létezik a Piacon, mint szoftvergyártó. Hogy mik vannak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése