"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2010. május 12., szerda

Hány magos a processzor? Hány processoros a gép?

Kaptam egy telefont, amiben a kérdés az volt, hogy gépvásárlás előtt áll a telefonáló, és hogyan tudja megnézni, hogy mennyi processzor van a gépben.

- Nos elsőnek tisztázzuk, hogy manapság inkább az 1 processzoron belül található több mag van elterjedve, és nem a külön-külön foglalatba rakott processzor. Ez az asztali szegmensben nagyjából a P.II. - P.III. korszakban kihalt. Természetesen vannak kivételek, de inkább csak erősítik a szabályt...

- Tehát a kérdés adott. Hogyan ellenőrizhetem le, hogy a processzorban mennyi mag található? Azonnal ajánlok 3 módszert:

1, EVEREST Tesztprogram, ami még jó sok minden máshoz is használható. Tehát Vásárlás előtt igen jó lehet ezzel ránézni, mit is veszünk. :D (Ez sajnos még nem minden esetben működik Win7 alatt helyesen.)

2, Taskmanager/Taszkmenedzser/Feladatkezelő. Ez előhívható az "Alt+Ctrl+Del" billentyűkombinációval. Ezen található a harmadik lapfül, ami teljesítmény névre hallgat. Ha minden rendben az XP-vel, akkor ott jelentkeznie kell az összes tényleges processzormagnak. Ellenben én már találkoztam olyannal, amikor nem. Ez SP-verzió függő is lehet, de a feltelepített frissítések is változtathatnak rajta. Természetesen most az XP-ről beszélek. Amennyire tudom, a Win7 alatt már jól kell megjelenjen. (Gondolom Vista szintén, bár azt csak Mazochistáknak ajánlom használni)

3. Végezetül arra a megállapításra jutottam, hogy legegyszerűbb, ha a CPU-Z nevezetű processzor figyelő progit használod. Az listáz mindent, ami a kérdés szempontjából most lényeges. :D

Felesleges a telepítés, töltsd le otthon, csomagold ki egy mappába, és vidd magaddal egy pendrive-on, vagy egy Cd-n. (Ugyebár gépvásálás volt az eredeti kérdés mögötti mozgatórugó!)

32Bites verzió: Letöltéshez katt IDE!!!

62Bites verzió: Letöltéshez katt IDE!!!

(Forrás:  http://www.cpuid.com/cpuz.php )


Nos egy példa arra, hogy az összes SP felrakása után hogyan is kell kinéznie egy sokmagos-feladatkezelőnek. (Bár a kép Win7-en készült, a csili-vilitől eltekintve ugyanaz.) Itt pl. 8 maggal...




Itt van pár példa a CPU-Z-re:

Egy példa a 3 magos procra Taskmanager alatt:


És még pár kép a CPU-Z-ről:





Hát a kérdésre ennyi elég válaszként, mégis hozzátenném, hogy gépvásárlás előtt én a magam részéről vinnék DVD-ről/Cd-ről futó memtesztet, (memtest, memtest86) és lefuttatnám. Az nagyjából 15-40 perc alatt végez a processzor-Ram és alaplap lényegi átvizsgálásával. Már ami az ezek funkcióit illeti. Természetesen ez sem tejleskörű, de egy hibátlanul lefutó teszt mindenképpen megnyugtató.

Erről hamarosan írok külön is.

1 megjegyzés: