"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2009. május 7., csütörtök

Rejtett beállítások a Windows-ban, a Registry rejtelmei

Időnként leírok majd pár Xp telepítési trükköt, de túl sok van egyszerre. Kezdjünk néhány egyszerűbbel, amik még a rendszer telepítése előtt jól jöhetnek. Elsőnek a BIOS beállítását kell elvégezni. Most csak egy dolgot emelnék ki, a BIOS-al is külön fogok foglalkozni. Amit mindenképpen le kell ellenőrizni, az az, hogy a BIOS-ban engedélyezve van-e az L2 Cache használata. Ugyebár ez a Processzor másodlagos gyorsítótára, aminek bekapcsolása sokat számít a gép sebességének figyelésekor. A lehetőség jó, hogy ez kikapcsolható, (Sérült L2 Cache esetén) de sajnos igen sok gépen ez alapból kikapcsolt állapotban van. Tehát ellenőrizzük, és kapcsoljuk be. Ha ezek után a gépünk hibázik, akkor igen valószínű, hogy a processzorunkkal gond van. (Később idelinkelem a processzor - alaplap - ram tesztelés leírását.)

Aki most megnyugodna, hogy akkor minden rendben van, az ne tegye! Itt a történetnek nincsen vége, ugyanis a Windowsban az L2 Cache használata ugyanúgy ki van kapcsolva. Még akkor is, ha telepítés előtt az a BIOS-ban bekapcsoltuk. Ennek bekapcsolását egy külön registry érték hozzáadásával tehetjük meg, vagy különböző Windows optimalizálókkal. Ezek használata azonban csak hozzáértőknek ajánlott. A sok választási lehetőség, amiket ezek a programok felajánlanak, egy nem hozzáértő számára feleslegesek, és bonyolultak. Túl könnyű velük kifektetni a rendszert.

L2 Cache bekapcsolásához klikk ide! (Link később.)

Amit telepítés előtt mindenképpen meg kell tenni, az a Particionálás. Ez egy kicsit körülményesebb, mert itt csak pár alapszabályt tudok elmondani, de mindenkinek másképpen kell az igényeihez igazítani azt.

Alapelvek: Minimum 3 részre osztom a rendszert. (Ha több HDD van a gépben, akkor is 3 különböző partíció kell.) 1 a rendszerünké, és mindenképpen Fat32. A rendszerhez semmiképpen nem választanék NTFS-t. Sajnos hiába lehetne jelszó védelmet létrehozni rajta, ez Xp alatt nem igazán működik rendesen, inkább rövid úton saját maga elöl is zárol fájlokat, mappákat az Xp. 1 külön partíció a lapozófájlnak, (Swap) amely partícióra mást már ne is tegyünk. Ez szintén Fat32, hogy minél gyorsabb legyen. A 3. pedig az adatainké, ez azért kerül külön, hogy egy esetlegesen előforduló rendszerösszeomlás ne jelentse feltétlenül az adatainkról való lemondást is. Ha ez eleve külön HDD is, akkor az még jobb. Ez már lehet NTFS, hogy a 4,2 GB-nál nagyobb fájlokat is lehessen tárolni rajta.
Tehát:
- Rendszerpartíció (Fat32)
- SWAP (Fat32)
- Tár (NTFS)

Ezek méretének megválasztása azonban már nem olyan egyértelmű, azt az adott felhasználó igényei határozzák meg.
1; Amennyiben sok nagy méretű játékot kívánnak telepíteni, úgy ennek a mérete is nagy kell, hogy legyen. Ha nincsenek Játékok telepítve, akkor áltlában 10-20 GB bőven elég.
2; A Swap méretét szintén több tényező befolyásolja, de mostanában a 1100 MB (1,1 GB) méretet szoktam használni. Az Xp viselkedése eltér az SP nélküli, de a 3 különböző SP verziók esetén is. Amennyiben "A lapozófájl minimuma túl alacsony" hibaüzenettel jelentkezik be, azt a lapozás helytelen beállítása eredményezi.
Ha a lapozófájlunkat külön partícióra helyezzük, nyugodtan állítsuk be, hogy a rendszer kezelje annak méretét, az úgy sem nőhet túl nagyra. (Ami mellesleg jellemző rá, és jelentősen lassítja rendszerünket.) Ez a hibaüzenet csak az SP-vel rendelkező Xp verziókra jellemző.
3; A személyes adataink. Képek, Dokumentumok, Filmek. Ez megint csak felhasználónként változó. Ugyan rendszeresen ajánlott az adataink DVD-re, Cd-re mentése, de ezt a felhasználók jelentős része hanyagolja el. Ez csak az első adatvesztésük után változik meg, vagy amikor kifizetnek egy tetszetős összeget az adataik visszaállításáért.

Természetesen lehet ennél több partíciónk is, ezt mindenki eldönti,de 3 minimum, hogy rendszerünk optimálisabb legyen. Mivel az Xp folyamatosan írja - olvassa a lapozófájlt, így ha az a rendszerünk partícióján van, akkor állandóan töredezettség mentesíteni kell azt. Sok használat mellett naponta!


Egyéb Registry beállítások + magyarázat (Készülőben.)

1 megjegyzés:

  1. A memóriateszthez
    -----------------

    A www.memtest86.com címről elérhető a Memtest többféle előre elkészített bootolható formában.
    A 3.5 verzió az L3 cache-t is ismeri.
    A 64 bites rendszerekhez, megfelelő linux disztribúciókban található memtest64+. Későbbiekben ezek is bemutatásra kerülnek.

    VálaszTörlés