"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2010. augusztus 5., csütörtök

Hangkártya Hibák - Hang hibák Xp alatt

A bejegyzésekben lehetnek pontatlanságok, amiket a fáradtságomra fogok. Aki talál valamit, az kérem a pontosítással együtt küldje el a mélemre, vagy a bejegyzésekhez is írhatja!

Többször kerestek meg azzal a problémával, hogy fel van telepítve a hangkártya Drivere, (Driver: Az eszköz meghajtó programja) de nincsen hang. Úgy csinál, mintha lejátszaná, de csak a nagy kuss van. Volt, aki másik hangkártyát szeretett volna venni, mondván, hogy az integrált hibás.
Ilyenkor az "Eszközkezelő"-ben elvileg jelen van a hangkártya, és telepítve is van, de hang nincsen. Ha megnyitod a Vezérlőpultban a "Hangok és audioeszközök"-et,



és ott a "Nincs hangeszköz" található, és el van szürkülve a hangerő állító csúszka, akkor nincsen rendesen használatban a driver. Van, amikor jelzi a hangeszközt, hogy felismerte, és azt állítja, hogy használatban is van, de hang az nem jön a "torkából".







Ezeknél az esetek többségében a nem megfelelő Driver okozza a hibát.



Ez egy rendkívül jó példa, mind a hozzáértésről, mind a szerviz-, vagy cég jóindulatáról, mert simán el lehet kérni jó-pár ezer Forintot egy másik jó hang-kártyáért, és a beszerelésért, a Driver telepítéséért, holott az eszköznek az esetek többségében semmi baja nincsen, csak le lehet venni a Gép gazdáját egy kis pénzel.
Igaz, én is jártam már úgy, hogy feltelepítettem mindent, de nem hallgattam bele, hogy megszólal-e a gép, van-e hangja. És pont jelentkezett a dolog, elvileg felment a Driver, de nem volt hangja...
Kicsit ciki volt, de kijavítottam, feltettem a helyes Drivert. Azóta figyelem, és belehallgatok mielőtt elviszik tőlem a gépet.

A dolog igen egyszerű. A problémát az okozza, hogy az AC97 Hang-driverből 3főtipuson belül igen sok altípus létezik.
Íme egy kis felsorolás: (Amint kicsit ráérek, teljessé fogom tenni a felsorolást, és linkelem is a Drivereket hozzá!)




Hogyan is álljunk neki? Segítségképpen megint-csak vegyük elő a jól bevált Everest Tesztprogramunkat, ami ha a hangeszközöket nézzük adhat téves infót, - főleg ha már telepítve van egy Driver, ami nem alkalmas - mivel a Windows-tól kérdezi le.






Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen hangeszközünk is van, az Alaplap Déli hídjánál keressük meg, hogy az integrált (Természetesen csak ha az integrált kártyával van a gondunk. Ha PCI-os foglalatúval, akkor ott keresgéljünk.) hangkártyánknak milyen a Chipset-je!!!




Nos az ott talált típust írjuk be a google-ba, és ahhoz fűzzük hozzá: "AC97 Driver", vagy menjünk a sokak által ismert Drivers.hu-ra, (Klikk rá!) ami annak ellenére, hogy Magyar oldal, az egyik legjobb Driver oldal!!!


Keresd meg, és töltsd le a Drivert,


(Ezeken a képeken is csak )



csomagold ki, és telepítsd fel,


majd ellenőrizd le, hogy használja is a hangeszközödet!


Sokszor megjelenik a Vezérlőpultban még egy hangokat beállító ikon, ami nem a windows-os hangbeállításokat, hanem az eszköz saját hangbeállítását teszi elérhetővé.

Ha valaki mégis elakadna, az az Everest reportot küldje el E-Mailben, szívesen segítek. (E-Mail válasz a letöltési linkel) Vagy az összegyűjtött Drivereket Cd-re kiírva el is postázhatom. Több mint 350 MB!!! Tehát nem kevés!

L.A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése