"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2009. május 3., vasárnap

Érdekes Hardware BUG-ok (hibák) - 1.

Többször találkoztam olyan érdeke hibajelenségekkel, amik első nekifutásnak rejtélyesek voltak. (Elsősorban olyanokat írok le, amikkel többször is találkoztam, több esetben is előfordultak.)

Aztán végül tök érthető, és egyszerű volt a magyarázat rájuk. Íme 1:

Adott egy alaplap - proc - ram (2 db) hármas. Tökéletesen működik hosszú ideig. (Változó. Volt amelyik 2-3 év után kezdett "hisztizni") Jön egy áramszünet, és utána kész....
..szétkapod. Semmi látható nyom. Táp tesztelve táp-teszterrel. (Később nyomok róla leírást, és képet.) Teszt: Ok!
Alaplap - proc - 1 ram ---> Teszt: Ok! (Mindkét foglalatban)
Másik rammal ---------------> Teszt: Ok! (Mindkét foglalatban)
A két rammal együtt -----> Teszt: Hiba.

A két ram másik alaplapban együtt --------> Teszt: Ok!
Az eredeti alaplapban másik két ram -------------------> Teszt: Ok!

Na aki most eltalálja a megoldást, az kap egy MUSTANG-ot! - Na jó. Nem. De elárulom a megoldást: (Kis csúsztatást írok, de csak hogy egyszerűbben lehessen érteni a dolgot.)

A Számítástechnika - mint a műszaki cikkek általában - kristálytechnológia. (silicon) Tehát a processor, a Ram, az alaplapi Chipset.
Különböző tisztaságúak, így különböző frekvencián működnek. Attól, mert be vannak "lőve" egy bizonyos értékre, az nem teljesen fix érték.
Amikor összeraksz egy gépet, akkor gyakorlatilag keresnek egy közös frekvenciát, amin működhetnek. (Legkisebb közös többszörös, vagy átlag. Mindegy. Ahogy tetszik.) Megegyeznek. Jön egy löket az elektromos hálózaton.
Az alaplapban (elvileg) megsérül a chipset, vagy valamelyik kondi, (Ez végül is lényegtelen, a pontos Ok most annyira nem számít.) a lényeg, hogy az az érték, amin ezek eddig együttműködtek, már lesz használható. Tehát nem működik ebben a konfigurációban. Bármit megváltoztatsz, másik közös többszörös (átlag) lesz. Azon működik szépen!

Én személy szerint ezek után nem tudok megbízni 100 %-osan abban a pár hardware-ben, de ettől még lehet, hogy soha többé nem lesz vele semmi baj.
Mégis: Véleményem szerint többé nem "stabil".

Remélem a lényegi rész érthető, az egyszerűsítésekkel együtt is. És érdekesség képen hozzáfűzném, hogy ez a hiba egyszer előfordult Táppal is!

A gép ment egy Táppal. Áramszünet / áramlöket (Mindegy mi volt a kiváltó ok, már nem emlékszem, de valamelyik a 2 közül.) Utána nem. Tápcsere -----> Gép megy tökéletesen. Tápteszt: Ok! Másik Gépben -----------------> Teszt: Ok!

Jelenség ugyanaz! Az áramnak is van frekvenciája. A 220V pl. 50 Hz. (Természetesen ez sem pont 50Hz, csak közel. +/- x%) szintén talál egy közös "hangot" az alaplappal. Dettó ugyanaz a meghibásodás.

Kis kiegészítés:

Mondjuk a példa kedvéért:
CPU BUS Freq: 800Mhz ----------------------> ez sem pont 800. Lehet 798.8543 de lehet 801,54893 Tehát kis határok között.
Ram: 400 MHz --------------------------------------> Lehet mondjuk 389,6879, de lehet 402,1235
Mondjuk a másik ram meg megint más.

CPU: 2X400=800 --------------> 799,4576 (/2=399,7288)
RAM 1: 400 ----------------------------> 398,5478
RAM 2: 400 ----------------------------> 400,6873
-----------------------------------------------------------------------
Összeadva, és osztva 3-al:
1,198.9639 -----------------------------> 399,6546

Tehát ez a 3 hardver a 399,6546 közös frekvencián fog futni. (Persze az egyszerűség kedvéért most nem részleteztem mindent. Az alaplap részéről a Chipsetnek is van "beleszólása". Tehát most csak 3 hardvert vettem figyelembe, az érthetőség kedvéért!)

Remélem ez pár embernek sok mindent megmagyaráz, és érthetővé válnak dolgok.
(Hmm... A sok "beszéd" közben kiszáradt a szám. Megyek hörpölök egy kis Teát.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése