"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2009. május 22., péntek

48 Bit, vagy ne?

Nos a Windowsok egyik szépség hibája, hogy meglehetősen kevés fájlt képesek hiba nélkül tárolni a meghajtón. Nem is sok gond van, ha 40-80-120 GB-os a meghajtód, és nincsen tele. De ha 400-600 GB-al dolgozol, esetleg még többel, akkor már figyelni kell. A gond akkor jelentkezik, ha sok apró fájlal dolgozol, tehát a darabszám okozza a gondot. Ha valaki sok apró fájlal dolgozik, például Weblapokat készít, meg képeket, ilyenek, és elkezdenek szaporodni az apró fájlok. Mondjuk összejön pár százezer, vagy néhány millió apró fájl. Egyszer csak a Win, az egyik bekapcsoláskor elkezd panaszkodni, hogy "konzisztencia hiba", ő most Scandiskelni szeretne. Na jópárszor sikerült is neki a HDD egész tartalmától megszabadítania, de előfordult az is, hogy "Javítás" cimszóval valami kusza zagyvalékot csinált a Fájljaimból. Olyan is előfordult, hogy egyáltalán nem ismerte fel a lemezt. Hibásnak jelölte a partíciót.
A jelenségért az a felelős, hogy a 32 Bites Fájlrendszer nem képes ennyi darab fájlnak a helyét kezelni, hol található meg. Főleg nem, ha töredezett a fájlrendszer. Egyszerűen nincsen elég helye, hogy "felírogassa" magának a HDD tartalmát, és azok elhelyezkedését.
Érdekesség képpen egy Boot Lemezes Linux képes beolvasni a lemez tartalmát, és átmenteni azt egy másik partícióra / lemezre, akkor is, ha a Win nem tudja kezelni.
De ha előre bekapcsoljuk, hogy a Win 48-bittel kezelje a partíciókat, a fájlrendszerét, akkor ez a hiba nem jelentkezik...
..egészen addig, amíg azt a meghajtót be nem helyezzük egy másik rendszer alatt, ahol nincsen bekapcsolva a 48 Bit. Ott akkor majd szépen Scandiskel, és törli. :D
Tehát a 48 Bit bekapcsolásának megvannak az előnyei, és a veszélyei.

Ezek a hibák csak NTFS alatt jelentkeztek, Fat32-n nem. Aki sok apró fájlal dolgozik, annak ajánlom, hogy tartson egy Fat32-es Partíciót is, és ezeket ott tárolja. + jót tesz, ha a használaton kívüli fájlokat tartalmazó mappát tömöríti.

Ide jön majd a 48 Bit bekapcsoló regisztri érték, és a kikapcsoló is. (Hamarosan.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése