"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2009. május 4., hétfő

A Körlevelek, és a SPAM Veszélyei,

ez a mai soron következő témánk...

Egyre több embernek jelent napi elfoglaltságot amikor hazamegy átnéznie az e-leveleit.
Elolvasgatni a különféle szívszaggató-, vicces-, szórakoztató-, szép-, stb. történetet-, képet, és továbbküldeni azt. Már majdhogynem aggódnak, ha nincs 1-2 db a postaládájukban, hogy nem foglalkoznak velük a barátaik - családtagjaik, senki nem gondolt rájuk.
És még csak fel sem fogják, hogy mekkora veszélyt hordoznak ezek a levelek, és mit tesznek ezek a levelek Velük, és kedves Barátaikkal, Rokonaikkal. Erről ugyan van Infó a Neten rengeteg, de igazi felvilágosítás a témában nem történik. Valódi Okokról-, és Tényekről igen kevés szó esik!
Természetesen igen kevés ember keres rá a témára a neten is, hiába van ott az elérhető Infó. Az keresni kellene. Tehát így nem hatékony. Felvilágosításra lenne szükség!

A dolog működése, oka, haszna pedig érthető, és egyszerű! És tenni ellene is elméletileg könnyű lenne. De mindig vannak, akik "Na jó, csak ezt az egy levelet!" "Ez olyan szép!" "Jajj, csak ezt!" stb. felkiáltással nincsenek tekintettel a figyelmeztetésre, tiltásra.

Én például kifejezetten utálom, ha ilyeneket kapok. Mindenkit figyelmeztetek arra is, hogy nekem NE! Higgyétek el, nem azért mert nem szeretem a szép verseket, vagy idézeteket. A szép gondolatok is elférnek nálam. Van szívem is. Ezzel nincsen gond.

Most akkor belecsapok a lecsóba, és vázolom a szomorú tényeket, további mellébeszélés nélkül!

- A Körlevelek küldőinek Okai, szándékai;
- Veszélyei;, okozott kár, okozható kár, haszna;
- Működése;
- Megoldás, ha mégis tovább akarod küldeni. (De inkább ne!!!)

- A Körlevelek küldőinek Okai, szándékai:

Több lehetőség is van, de a szomorú, hogy 1-1 körlevélből többen is tudnak hasznot húzni! Indíthatod a körlevelet akár Te is, mindenféle rossz szándék nélkül is. Sőt! Lehet, pont jó szándékból teszed. Mégis kárt fogsz vele okozni azoknak, akiknek elküldöd, és ők is neked, és a többieknek a továbbküldéssel. Akaratlanul! Észrevétlen! Ezeket a leveleket gyakran nem a Hackerek - Crackerek indítják, csak becsatlakoznak, vagy egyszerűen lefölözik a hasznát!
De indíthatják Ők is, éppen valamilyen ártó szándékkal. Vírussal fertőzés, Hacker támadás, Reklám link célbajuttatása, (Alul, a levél alján. Emlékszel? A legutóbb is volt ott valami! 80%!) az E-Mail címed megszerzése. És ez károsabb mint gondolnád!

- Veszélyei, okozott kár, okozható kár, haszna:

Gondolom a számítógép vírussal történő fertőzéséről túl sokat már nem kell írnom, hogy miért veszélyes! A Hacker támadásról sem. (Bár ezeket később majd azért 1 másik naplóbejegyzésben sorra veszem.) Reklám: Hát ez azért inkább csak bosszantó, nem veszélyes. De jól keresnek vele, akik elhelyezték a Reklámot. Az E-Mail címed megszerzése: hát ez bekerül egy adatbázisba, és a Hackerek ezeket adják - veszik. Jó pénzért! Aztán kapod a SPAM-eket! Ugye te sem szereted! :D Pedig magadnak (És Barátaidnak, Rokonaidnak) köszönheted!
A haszna is egyértelmű, ugye? Akik összegyűjtik a valódi E-Mail címeket, azok létrehozzák az adatbázist, és értékesítik azt. Aki megveszi, az küldi neked a "kéretlen reklám leveleket" -------> SPAM.

- Működése:

1; ADADHALÁSZ E-Mail:
Amikor kapsz egy ilyen E-Mailt, akkor ugyebár a tartalom egy jó része csak az eddigi címekből áll. (Ez már összegyűlt!) A Spammerek elindítanak egy Körlevelet az útjára, de nem közvetlenül mondjuk neked írják, hanem valamely ismerősödön keresztük. (Ezek sz információk ma már könnyen hozzáférhetők. iWiW, MyVip, stb.) tehát van pár E-Mail cím már bent, így nem is feltűnő! Hitelesebbnek is tűnik, hogy ez jó, tovább kell küldeni. (A Spammerek meg tudják oldani, hogy a feladónál nem a valódi küldő E-Mail cím, (Az övéké.) hanem valamely ismerősödé legyen. Így beveszed. Elolvasod. Kiválasztasz pár embert, és már küldöd is tovább....
..néha ott van, hogy küld vissza annak is, akitől kaptad. De a működéséhez ez sem fontos.
Nos az E-Mailben szereplő címek közül 1, vagy több is a Spammereké is lehet, így előbb - utóbb visszakerül hozzájuk a levél. Csak közben összeszedett rengeteg valódi, és használatban lévő E-Mail címet!!! Ott van szövegben, és a címzettek között.

Mehet az adatbázisba!

2; Vírusos E-Mail, (Ez ma már nem annyira elterjedt, mert a szolgáltatók többsége végez vírusirtást a továbbküldés előtt.) vagy Vírusos oldalra mutató link! Vásárlásra, (Szoftver, Program) letöltésre buzdító oldal, és link. Pornóoldalra mutató link! Zene, Film letöltő Site-ra mutató link! (Igen. Ez is lehet!)


- Megoldás, ha mégis tovább akarod küldeni. "Mert annyira jó!" (De inkább ne!!!):

Ha már mindenképpen szeretnéd eljuttatni valakinek, akkor törölj belőle minden más E-Mail címet. ÉS egyszerre csak 1 embernek küld el! Semmiképpen sem többnek! Ott lesz benne minden levélben mindenki E-Mail címe!!! Ha másképpen nem megy, másold ki a szöveget valahová, (Pl: Szövegszerkesztő!) és illeszd be a levélíráskor!
A csatolt fájlokat töltsd le, és csak Vírusellenőrzés után csatold újra!!! (Ja. Félsz, nehogy megfertőzd a gépedet? Akkor féltsd a másik gépét is, és tovább se küld!!!) Ilyenek a pdf, kép, videó, zene, és bármilyen fájl!!!
Mindenképpen kérd a leveled végén, hogy ne küldje tovább, vagy ha igen, ismertesd ezeket a lépéseket, hogy ő is csak így küldjön tovább leveleket!!!
Ismétlem: Mindenkinek egyesével külön - külön küld el, ha már annyira szereted az illetőt! Ne okozz neki kárt! És ezeket a lépéseket küld el a levél alján neki!!!

- A végére tartogattam a legrosszabbat. Mindezen figyelmeztetések ellenére mindig lesz valaki, pár ember, akik nem tartják ezeket be, és kiadják mások E-Mail címét!

Ne TE légy az!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése