"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2009. május 7., csütörtök

Az ÁRAM, és a Számítógépünk

Gyakori hiba, hogy csak akkor gondolnak sokan a számítógépük (Érték) megóvására, amikor már egyszer pórul jártak.

Gyakran ajánlom a kuncsaftjaimnak, hogy ha szünetmentes Táppal nem is, (Bár már az sincsen elérhetetlen árban) de egy megbízható Túlfeszvédővel vértezzék fel az áramhálózatukat. Többször fordult elő, hogy csak amikor már tönkrement valamelyik (Jó esetben csak 1) Hardware, akkor támadt igény rá.

Mindig elmondom, hogy ne a leggagyibb ****** (Ide helyettesítsd be, valamelyik szemetet árusító helyet) változatot vegyék meg, mert az valós védelmet nem, csak a védelem érzetét fogja nyújtani. A következő bajig. Ami hidd el, előbb - utóbb el fog jönni. Ugyanis az áram iránt megnövekedett igényt nem képesek fennakadások nélkül kielégíteni. Olyan eszközt kell választani, amelyik a teljes 50 Hz-es tartományt levédi. Fontos lehet, hogy a telefon vonalat, vagy a koax kábelt is lehessen rákötni. A Védelem arra is legyen kiterjesztve. Néha az internetcsatlakozás kábelén érkezik a "Halál".

Kis csúsztatással azt szoktam mondani, hogy olyan védelem az igazi, ami a "negatív" tartományban is véd. Az igazi mindenképpen egy szünetmentes, de a jobb túlfeszvédők a pillanatnyi áramkimaradáson, vagy teljesítménycsökkenésen is átsegítik a gépünket. (Annak károsodása, újraindulása nélkül.)

3 lehetséges hibáról fogok beszélni, amit az elektromos áram-, az elektromos hálózat okozhat. Mivel a Számítógép érzékeny, - Sokkal érzékenyebb! - sokkal hamarabb hibásodik meg, mint más elektromos berendezéseink.

- Villám-, áramlöket: Ha a Villám belevág valamiben a közelben, és nem működik a Földelés rendesen, akkor azon nem sok beszélnivaló van. De ha csak az elektromos rendszer közelébe vág bele, és zavart okoz az elektromos hálózatba, azt még jobban tűrik a gépek. Az áramlöketet is. A kondenzátorok összegyűjtik a töltést, majd kisülnek. Ha jön egy löket, max. gyorsabban sülnek ki. Ez nem olyan vészes. Bár ha túl nagy mennyiségű töltés érkezik, attól besokallnak, és annyi. Ez az egyik lehetséges hibaforrás.

- Áram ingadozás: Amikor az elektromos hálózaton rengeteg fogyasztó egyszerre kapcsol be sok fogyasztót, és nagyobb mennyiségű áramra lép fel igény, mint ami az adott pillanatban elérhető, egy pillanatra leesik az áramerősség. Amíg a Szolgáltató oldaláról ezt az automata rendszer nem korrigálja az ellátás növelésével. A mennyiségi hiány, ami a rengetek fogyasztó által igényelt energia miatt lép fel, majdhogy nem mint egy szívóhatás lép fel. Érdekes módon ez károsabb, mint a túláram. A kondenzátorok felé támasztott energiaigény a kapacitásidejénél korábban készteti kisülésre, és ettől jóval korábban megy tönkre, mint a normál üzem közben.

- Zavar az elektromos hálózaton: Ez ugyan beleférhetne az előző két lehetőségünkbe, de külön vettem. Mégpedig a zavar oka miatt. Ha a környezetünkben - Itt a gép üzemeltetésének, a környező elektromos hálózat környezetére gondolok - nagyobb áramfelvételű gépek dolgoznak. Lehet ez a Vízműveknek a szivattyúállomása, de a szomszéd hegesztőgépe (220-as, és 380-as is) egyaránt. De még sorolhatnánk hasonlókat. Minden elektromos berendezés a bekapcsolásakor nagyobb mennyiségű áramot vesz fel, mint működése közben. Tehát bekapcsoláskor nagyobb mennyiséggel terheli a hálózatot.

Kicsit egyszerű volt a leírás, igyekszem közérthetően leírni dolgokat. Bárki számra érthető legyen. Sokan csak felhasználói a Gépüknek, és nem értik a Szaknyelveket - a "Műszaki Rizsát!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése