"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2014. június 10., kedd

Windows 8 és 8.1: Féljünk-e tőle?

Februárban eljutottam egy teljesen új win8-as telepítéséig. (Win8.1) Kezembe került egy új laptop, dos rendszerrel szállítva. Most pedig szántam egy kis időt egy gyors leírásra.
A 8-asból eddig csak előtelepített változattal volt dolgom (kuncsaftjaim, barátaim kérésére beállítást, telepítést végeztem), jómagam pedig Linuxot használok.
Természetesen utánaolvastam, hogy mit írnak a kritikák és csak azután ajánlottam, hogy az újabb Win8-at vegyük és telepítsük, ne a már kiforrottabb Win7-et.
Tettem ezt azért, mert a 8-as verzióval szemben a 8.1-ről kifejezetten jókat olvastam. (Szakmai, megbízható forrásból, nem pletykaoldalakon és nem is reklám forrásokból.)
Ezen felül akiknek a 8-as verzióhoz "visszaműtöttem" a start menüt, a tálcát, az asztalt, és beállítgattam részletesen mindent, azoknál egy igen használható eredményt értem el, egy stabil rendszerrel, ebből gondoltam, hogy a 8.1-el sem lesz gond.
Meglepő módon, minden fanyalgó kritika és a Linuxos beállítottságom ellenére nagyon tetszett ez a rendszer és a benne rejlő lehetőségek.
Annak ellenére jól használhatónak tartom, hogy windows-os jó szokás szerint küzd a gyermekbetegségeivel.
Annak ellenére, hogy ráadásnak elkövettek egy hatalmas hibát.
Nem, nem azt. Nem azt, hogy eltűnt a start menü, a tálca és az asztal. (Az asztal, és a tálca a 8.1-ben elvileg már ott figyel, gyakorlatilag nekem nem került elő a 8.1-ben sem, csak a lent olvasható programmal...)
Ennél sokkal súlyosabbat, az egyetlen igazi negatívumot, - ezt alább kifejtem - ami miatt az új felület "megbukott", de amitől még használható, jó rendszerről van szó.
Annyira, hogy  elgondolkodtam azon hogy a laptopomhoz kapott win7-emet felfrissítem win8.1-re. Ami nagy szó, mert teljesen Linux párti vagyok. Jelenleg is Linux fut rajta. Természetesen mellette van a hozzá kapott win7 is, de főleg a Linuxot használom. Ahogy a többi gépeimen is.
Így alkalmanként ki tudom élvezni a rendszert, meg tudom ismerni, segíteni tudok a vele kapcsolatos problémákban, és tudok rá programozni, illetve a programozás eredményét ki tudom próbálni.
Meg kell említenem továbbá, hogy a driverek terén is akadnak gondok.
A 8-hoz képest a 7 könnyedén letölti a megfelelőeket, bár néha ott is trükköket kell használni. (Főleg régebbi vas esetén.) Ezek gondolom idővel megoldódnak a Win8 esetében is.
Az új felület szerkeszthetősége, beállíthatósága is gyenge. Persze lehet, hogy csak nekem nem egyértelmű.
Csak ha nekem, mint hozzáértőnek nem az, akkor egy átlag felhasználónak?
Innentől azonban egy gyors (ez új rendszer esetében nem annyira megszokott az MS részéről) és használható rendszert vehetünk birtokba.
A 8.1-ben gyorsan megszokható a váltás az új felület és a régi között.
Kicsit hiányzik a start menü és az ott elérhető programok, így a régebbiek megtalálása kis időbe kerül, ezenfelül nem mindet könnyű az új felületre kihelyezni sem.
Még egy érdekes hiba/hiányosság. Kis google-zás után kiderül, hogy egérrel egy kattintással már nem lehet bezárni az éppen futó programot/ablakot.
Érdekes módon a bemutató erre pl. nem terjed ki, pedig amúgy érthető és hasznos. (Használható, ami annak köszönhető, hogy végre az MS a máshol megszokott és használt/használható megoldáshoz nyúlt.)

Egy telepítés után igen sok programot fel kell tenni, mire minden megszokott feladatunkat el tudjuk végezni, mivel a rendszer csak a kerete a futó programoknak, így nem a legnagyobb költség. (Erről sajnos az MS is megfeledkezik, és az átlag felhasználó sem minden esetben érti... "De hát én fizettem a rendszerért. Ezt, meg ezt szeretném vele megcsinálni." Válasz: "Ez nem része a rendszernek.)
Ez igen kényelmetlen a felhasználóknak, és a telepítést végzőknek is.
Erre is kínálkozna kézenfekvő megoldás, ami az új felület javára hajtaná a malmot!

Szóval a bezárás: Az "Alt+F4" kombinációval ugyan be lehet zárni majdnem mindent, de azt nem mindenki tudja/akarja ám megtanulni, és nem is mindenki ismeri. (Vannak idős, nyugdíjas számítógép használók is, akiknek ez nem megy olyan könnyen. Ők sok hasonló ilyen ok miatt maradnának az XP-nél. Ilyen dolgokat az MS-nek mérlegelnie kellene egy új rendszer bevezetésénél.)

Windows 8 gyors bezárás egérrel:
A hagyományos programokat a régi megszokott módszerrel, a képernyő jobb felső sarkában található piros "X"-el lehet bezárni.
A teljes képernyőt elfoglaló alkalmazások esetén a képernyő felső részének a közepére mutatunk, és egy fél másodperc várakozás után mutató átvált kéz szimbólumra. Ekkor lenyomott bal egérgombbal megfogva a képernyő alja felé húzzuk. Így bezárható.

A kezelésében is érdekes újítások vannak. Mind a 4 saroknak7oldalnak vannak kibővített funkciói, így odamutatva az egérmutatóval (kis várakozás után) előkerülnek a kibővített (eldugott) lehetőségek.
Ezek eredetileg az érintőképernyők miatt vannak így, és a kintről befelé simítással lehetne előcsalni őket.

Összefoglalva, egy jól használható rendszer a 8.1-es Windows. (Főleg a Start Menü visszarámolása után.)
Bővebbet a kezelésről talán egy másik cikkben.


Visszatérve az elkövetett hatalmas hibára:

Értem én, hogy a saját szoftveres megoldásaikat szeretnék előtérbe tolni, de ha az emberek nem azokat szeretnék használni és elveszik annak a lehetőségét, hogy szabadon válasszanak, akkor maguk alatt vágják a fát.

Ezt fel kellene ismerni! Gyorsan!

Még ők is eltűnhetnek, ha nem.
Hiába hozom a saját keresőmet, fordítómat, térképemet, levelezőmet, ha az emberek nem azt használják. (Vagy nem akarják, vagy már használnak másikat, és nem akarnak 2-3-4-5 különbözőt használni egyszerre, mert természetesen mindegyik nagy cég a saját megoldásait erőlteti és igyekszik "betenni" az alternatívának, legalábbis a használat kényelmességét, funkciógazdagságát tekintve mindenképpen...)
Úgy látszik, hogy a rengeteg begyűjtött büntetés sem változtat ezen rossz szokásukon. Az EU-s irányelvek is erről szólnak. Hogy kínálják fel a szabad választást. De sajnos megint eltűnt pl. a böngésző választó menü. Telepítéskor semmi hasonló nem került elő, és később sem. Nyoma sincsen.
Úgy látszik, még nem volt elég a büntetésből.


Természetesen fel lehet tenni azokat a programokat amiket használni szoktunk, de csak a régi felületre tervezett változatokat, mert a legtöbbjük új változata az alkalmazás boltban még nem érhető el. Tehát az emberek elkezdik a régi felületet hiányolni, az MS pedig rákényszerül, (a 8.1-es ennek elismerése, és felismerése) hogy megtartsa/visszategye a régi felületet.

Pedig egy kézenfekvő megoldás kínálkozott volna, hogy elkerüljék ezt a csúfos bukást:

Miért nem hozták be az alkalmazásboltot a win7-nél egy frissítéssel, hogy a külső gyártóknak legyen idejük arra fejleszteni?
Maradna a régi telepítési módszer is természetesen, de így nem lennének e téren hatalmas hiányosságai az új rendszerüknek! (Ezt még mindig megtehetik! Sokat lendítene a Win8 elterjedésén...)
Egy ekkora cégtől szerintem ez azért igen nagy baki!
Ha ezt meglépik, akkor nincsen égés a 8-as verzióval, nem kényszerülnek rá, hogy visszategyék az asztalt és a tálcát.
A legérdekesebb az, hogy még most sem jutott az eszükbe, most sem lenne késő.

Ez a lépés gyorsítaná az alkalmazásboltjuk fejlődését is, és így később a jelenleg Win7-et használók is könnyebben, gyorsabban tudnak majd váltani!



Íme az ígért példa a Start menü visszaállítására - tweaks.com Start:

Win8 és Win8.1. Nincsen start menünk és sok megszokott alkalmazás nagyon el van rejtve?
A következő programmal előkerülnek.

Nem csak a Start Menü, de a leállítás gomb és a hálózati beállítások is.
A program nem fogyaszt szinte semennyi erőforrást sem, csendben "ül" a tálcán. Telepítéskor háromféle különböző menüből tudunk választani:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése