"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2013. március 7., csütörtök

Meghibásodások, és azok természete 1

Sok levelet kapok, ahol gyanakodnak a számítógép vagy a rendszer valamilyen hibájára, és afelől érdeklődnek, hogyan deríthetnék ki, hogy valóban az okozza-e a hibajelenséget, amire gyanakodnak.
Esetleg más, de akkor mi?

Tartsuk szem előtt, amint azt a szlogenem is tartja:
"Az, hogy bekapcsolod, és működik, még nem jelenti azt, hogy hibátlan!"



Nos összefoglalok néhányat a PC-k leggyakoribb hibajelenségek közül, és a későbbiekben kibővítem komolyabb összefoglalóvá is. A kezdő poszt egy rövid összefoglalás, majd a folytatásban jönnek a részletek. (Természetesen, mint általában, ez a tartalom is rendszeresen aktualizálva lesz.)

A cikksorozat/posztsorozat felépítése:


A - hardverhibák:
  • táp okozta hibák,
  • ram/processzor,
  • alaplap,
  • hdd (vinyó),
  • hangkártya,
  • egyébb io-kártyák,
  • kábelhibák.
(Mi az a Hardver?)

B - rendszer-színtű hibák:
  • driver,
  • vírus,
  • beletörlés valamely rendszer, vagy program-komponensbe,
  • megtelt megható,
  • szoftver hibák.
(Mi az a szoftver?)

C - Rejtett hibák:

Ezeknek nincs nyoma, vagy alig észrevehető a használat során. Apróbb kellemetlenségek a használat során, amik később komoly hibákká alakulhatnak, vagy a teljes tönkremenetelig is eljuthat a gép. Ezeket érdemes keresni, mielőtt megvesszük/eladjuk a gépünket, a későbbi kellemetlenségek elkerülésének érdekében.
Ilyenkor jön az, hogy a kevésbé hozzáértőket megveszik a gépet azzal, hogy csak egy újratelepítés kell. (Természetesen ezt az eladó nem vállalja... így ha előjön a hiba, lehet mondani, hogy mi tettük tönkre.)
A Táp (Amennyiben nem füst szagú, vagy nincsen látványos sérülése), és igen sok más hiba is, csak spéci tesztekkel deríthető ki. (Igen, a RAM és a Processzor hibája is!)
Tehát az, hogy bekapcsolod, és megy, még nem jelenti azt, hogy nincsen rejtett hiba, amint azt a fent idézett szlogenem is tartja. (Ez hosszabb távon tönkreteheti a még jó alkatrészeket, ill. akár az egész gépet. Főleg a rejtett Táp-hiba.)
Néha lefagyó gép (Ez utalhat komolyabb hardver hibára is!) Nem lehet befejezni a rendszer telepítését, hibaüzenettel leáll. Leáll a HDD. Bekapcsolás után azonnal/szinte azonnal leáll a gép. Szoftver hibák, a szoftverek hibái.


D - Egyértelmű hibák:

Egyértelmű - nagyon is észrevehető - hibák.
Ilyenek például a púpos kondik, (De a hiányzó/leszakadt kondik is) ugyan ezek nem feltétlenül okoznak azonnal gondot a működésben, sőt! Néha meglepően hosszú ideig el is megy nélkülük/Velük a gép. (Főleg minél erősebb egy alaplap a rendszer, és a használt programok igényeihez képest)
Füstszagú (Égés, és nem Cigaretta) gép és/vagy táp. Kattogó HDD. Le-leálló Ventillátorok. Magától leálló gép. Azonnal, vagy bizonyos idő után lefagyó gép. Kékhalál. (Ez lehet jelzése komolyabb hardver hibának is!) A BIOS hibajelzései. (Ezzel majd külön is foglalkozom).


Ez egy kis összefoglaló, (Ami időnként bővítve/aktualizálva lesz) és hamarosan következik majd a folytatásban a részletek.

(Téma: Pc hiba / Pc Hibák / Számítógép Hibák / Rendszer hiba / hardware / a hardver hibái /
software / a szoftverek hibái )

Amennyiben tetszett a bejegyzés, és szeretnél még sok hasznos Cikket, kérlek támogass egy Neked tetsző összeggel az alábbiak valamelyikén:

Forint:
Euró:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése