"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2010. október 28., csütörtök

Töredezettség-mentesítés

Már sok mindenen nem lepődöm meg, így azon sem, hogy ennyi évvel a számítástechnika felfutása után még sokan nem tudják, hogy mi is az a töredezettség-mentesítés, és hogy szükség lehet rá!
És hogy természetesen miért?!

Nos igyekszem egy kis összesítést írni akkor a témáról.

Ideális esetben, (Ami egyenlőre nem a Windows rendszerek jellemzője) amikor a merevlemezünkre (Továbbiakban HDD) valamilyen adatot (Fájl) helyezünk el, azt egyben felmásolja, folytonosan-egybefüggően.
Ezzel szemben a Window's-ok véletlenszerűen érik el a HDD-t, és a fájl egyes darabjait ide, másokat oda szórnak el. Gyakorlatilag össze-vissza. A fájlok elhelyezkedését pedig beleírják az erre szolgáló adatbázisba, ami a fájlrendszer része. (Persze a dolog ennél kicsivel bonyolultabb, csak a közérthetőség kedvéért egyszerűen fogalmazok.)
Amikor olvasunk egy fájt, akkor a HDD-n meg kell keresnie az összetartozó adat-darabokat, tehát lassabb a beolvasás. Mivel a PC egyik leglassabb eleméről beszélünk, ez jelentősen képes lassítani a rendszer elindulását, működését, a fájlok betöltését.
Ezért is célszerű (Ha nem egyenesen kötelező.) időnként töredezettség-mentesíteni. Ekkor a HDD-n a fájlokat az erre a célra kitalált program egy helyre másolja, folyamatos, összefüggő fájl-okká. Tehát gyorsabb-egyszerűbb a beolvasásuk. Gyorsabban indul el, és dolgozik a rendszerünk.

Lényegi magyarázatnak azt hiszem ennyi egyenlőre elég, lássuk, hogyan tudjuk elindítani a programot.
Erre több lehetséges módot is megmutatok:

1; Mivel elsősorban a Total Commander használatát szoktam javasolni, (Ez nem véletlen, erről is fogok írni, és később linkelek is ide egy leírást a használatáról, és beállításainak lehetőségeiről.) elsőnek azt mutatom be, hogy hogyan tudjuk Total Commanderünkből elérni a Töredezettség-mentesítőt.

A két oldal közül bármelyiket használhatjuk, rákattintunk a meghajtó (HDD, partíció, CD-Rom, DVD-rom, Író, stb.) betűjelére egerünk jobb gombjával. (Jobb-klikk) Majd az ott megjelenő gyorsmenü legalsó elemére: "Tulajdonságok" a Bal gombbal.


A megjelenő panel "lapfülei" közül kiválasztjuk az "Eszközök" nevűt.


A három doboz közül látható, hogy a középső a Töredezettség mentesítés. A gombot megnyomva elindítjuk a programot.






2; Ugyanez Saját-gépen (Intézőben) keresztül: Sok különbség nem lesz.


Saját-gépben ugyanúgy kiválasztom a töredezettség-mentesíteni kívánt meghajtó betűjelét.


Itt is a Jobb-klikkel tudom előhívni a gyorsmenüt, és ugyanúgy az alsó "Tulajdonságok"-ra kell kattintani. (Bal-klikkel).


Ugyanaz a panel kerül elő, tehát innét nem különbözik, nem részletezem feleslegesen.






Még pár kép jön ide + kicsi leírás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése