"Az, hogy bekapcsolod, és Működik, nem jelenti azt, hogy hibátlan!"®           "A Számítógép füsttel működik. Ha az kijön belőle, mindennek vége!"           "Az elmélet, és a gyakorlat között elméletileg nincsen különbség, gyakorlatilag van"           "hacker gondolkodás: ha pingre ugat a kutya, nem matatsz a zárral."

2010. október 14., csütörtök

A Biztonságos böngészés alapkövei

Jelen írásom tárgya nem más, mint a Biztonságos böngészés.

Természetesen ennek igen sok összetevője van, ez az írás nem fogja az összeset részletesen tárgyalni. Csak megemlítek párat, amikről már volt, vagy a későbbiekben lesz szó, úgy mint:

  • Az Operációs Rendszer naprakészen tartása a frissítésekkel, a biztonsági rések betömésével,
  • Tűzfal, (A legjobbak a Routeres - Hardveres Tűzfalak, de most már a Nod32-ben is van.)
  • Vírusírtó, (Én magam csak a Nod32-t ajánlom)
  • Megbízható böngésző: Firefox, Opera, Chrome - kicsit elfogultnak tűnök, az IE véleményem szerint nem... (Rájuk kattintva a letöltésükhöz jutsz el.)
  • Egyéb alkalmazások, amik figyelni hivatottak, pl a böngészőkbe beépülő kiegészítések! (AdBlock, ami a Reklámokat, és kár a beállított oldalakat is képes kizárni, és a NoScript.)

Ezzel el is jutottunk jelen írásom tárgyához, a Firefox/Mozilla Firefox kiegészítőiről lesz most szó, ki is emelnék azonnal 2 általam is használtat, amiket szeretek, és megbízom bennük. Káros kódokat, felesleges reklámokat fognak meg, nagyban növelik a biztonságunkat!

  1. AdBlock / AdBlock Plus (Bőséges leírás Ajnasz Blogjában, ebből csak idézek alább)
  2. NoScript - az oldalba beágyazott Scripteket fogja meg, tiltja le.

Az AdBlock Plus (Az azonnali telepítéshez KATT IDE!) utána felül az engedélyezre) - Idézet Ajnasz Blogjából:
"A webet böngészve rengeteg zavaró, esetenként rendkívül agresszív hirdetés állhat utunkba. Ezek a hirdetések olyan "információkkal" próbálnak elárasztani minket, amik egyáltalán nem érdekelnek, hiszen nem azért böngésszük (általában) a webet, hogy az elénk kerülő reklámokat nézegessük. Amellett, hogy zavaróak, az a hátrányuk is megvan, hogy van méretük, letöltésük sávszélességet foglal, esetenként a reklámokat kiszolgáló ún. adserverek is túlterheletek vagy lassúak, így tovább tart egy oldal betöltése, mely olykor hosszú másodpercekben mérhető."
"Az AdBlock ezek ellen készült el. Meggátolja, hogy a nem kívánt reklámok megjelenjenek vagy, hogy egyáltalán letöltődjenek. Ezzel megspórolhatjuk azt a bizonyos sávszélességet, időt és így mindenféle extra feltét nélkül böngészhetjük az adott weboldalt, arra a tartalomra koncentrálhatunk, amiért tulajdonképpen meglátogattuk az adott honlapot."

Ajnasz többek között rendszeresen frissíti, és karban tartja a listát is hozzá, és mivel ezt teszi igen alaposan, hogy magam sem tudnám jobban, ezért nem kell külön listát készítenem, nyugodt szívvel ajánlom az övét! A listája ITT (Katt IDE!) érhető el, és kiteszem oldalra is, a későbbi könnyebb megtalálhatóság érdekében. (Ebben előre fel vannak véve, és frissítve a kíszűrendő oldalak, fogalmak, stb. Tehát nem kell még a saját lista gyűlytésével is bíbelődni...)

A NoScript: (Az azonnali telepítéshez KATT IDE!)
Mint az a nevéből is kitűnik, az az oldalon elhelyezett Scriptek kiszűrésére alkalmas. Természetesen előfordulhat, hogy azokra szükség van, de általánosságban már nem használják a Weblapok. Persze kivételek vannak, lehet szabályozni ezt is, mert lehet hasznos egy oldalon a script, vagy lehet rá szükség, (így kivételként hozzáadható az oldal, vagy az adott Script) de igen veszélyes is lehet. Például a közelmúltban egy torrentoldal adminjának a jelszavát szerezték meg egy oldalba ágyazott script-el, és azonnal bejelentkezve neki is áltak rombolni az oldalon... Az admin mindössze annyit tett, hogy megnyitott egy számára küldött linket, ami a káros oldalra vezette el, a script pedig lementette a böngésző által tárolt jelszavakat. (Ezért nem ajánlatos a jelszavak mentése!)

Nos telepítéskor az első kiegészítőt (AdBlock Plus) mindenképpen fel szoktam tenni, de tanulva ebből az esetből, (Szerencsére a más kárán) mostantól aktívabban fogom használni a NoScript-et is. Bárkinek pozitív/negatív tapasztalata van a használatáról, az kérem írja meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése